Ene+Kuljus

Miina Härma 150. Enne ja nüüd

Lae raamat

Keel: Eesti
Hind: tasuta

Teave:
Raamatu formaat:pdf.epub.lit.ibooks.mobi.mp3.
rb.lrf.ogg.txt.rtf.doc
Väljaanded: 8/2015
Suurus: 4.7 MB
Leheküljed: 233
ISBN: 384859502936434
Loe veebis:888
Laadige alla raamat:444

>Album heidab laiema pilgu helilooja Miina Härmale (1864-1944), tema kaastegutsejatele ja ajale. Erinevatel eluperioodidel tegutses Miina Härma (1935. aastani Hermann) lisaks Tartule ka Peterburis ja Kroonlinnas, kuid südames kandis ta alati Eestit kui isamaad. Tema õpilasi ja koorilauljaid leidus mitmes riigis ja tema edasipürgiv vaim viis teda kontsertreisidele Soome, Saksamaale ja Inglismaale.

Eestis 19. sajandi teisel poolel sündinud naisterahva elukäik oli enamasti aja normide poolt ette määratud. Miina Härma tegevus nende normide lõhkumisel on sama tähelepanuväärne kui tema tegevus muusikuna. Miina oli mitmetes tegemistes Eestis esimene: esimene kõrgema haridusega naine, organist, helilooja ja koorijuht. Ta näitas Eesti naistele teed avalikku ellu, innustas neid õppima ja arenema ning vaimselt edasi liikuma.

Härma koorilaulud „Ei saa mitte vaiki olla”, „Meeste laul” ja „Tuljak” kõlavad jätkuvalt kontsertidel ja üldlaulupidudel. Tema muusikalise pärandi vastupidavust ajas kajastab albumi teine pool, kus käsitletakse Miina Härmaga seotud tegevust lähiminevikus ja tänapäeval – Miina Härma Gümnaasium, Tuljaku lauluvõistlus, Miina juubeliaastate tähistamised ja nii edasi.

Rohkete fotodega kaunistatud albumi koostas Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum koostöös kirjastusega SE&JS, albumi väljaandjad on Tiigi Seltsimaja ning Tartu Linnavalitsus. Lisana on kaasas DVD-plaat Eesti Segakooride Liidu korraldatud Miina Härma juubelikontserdi salvestusega 9. veebruarist 2014.