Arne+Hiob

Vene religioonifilosoofia lühiülevaade

Lae raamat

Keel: Eesti
Hind: tasuta

Teave:
Raamatu formaat:epub.pdf.mobi.fb2.
ibooks.txt.lit.doc.djvu
Väljaanded: 11/2015
Suurus: 4.4 MB
Leheküljed: 200
ISBN: 3425885493990
Loe veebis:999
Laadige alla raamat:999

>Arne Hiobi teos heidab valgust vene religioonifilosoofia kujunemisele, klassikalisele kõrgajale ning religioonifilosoofia põhiprobleemidele. Tutvustatakse tähtsamaid filosoofe ning nende töid Venemaal ja välismaal. Raamatus leiavad käsitlemist slavofiilid (Homjakov, Kirejevski , Danilevski, Leontjev) ja suured kirjanikud (Tolstoi, Dostojevski, Solženitsõn), Solovjovist lähtuv vool (Florenski, Bulgakov, Berdjajev, Iljin) ja „euraaslaste koolkond“ (Trubetskoi, Gumiljov, Dugin), samuti Venemaa bütsantsi traditsioon (Florovski, Schmemann, Men) jt. Vaadeldakse vene religioonifilosoofia põhiprobleeme: (1) Kanti „kopernikliku pöörde“ eitamine ja side kirjandusega; (2) müstilise intuitsiooni jaatamine ja kaldumine teoloogiasse. Vaatluse alla tulevad ka vene dualistlik maailma­­käsitlus, ortodoksne messianism ja suur kommunistlik apostaasia. Kahes ekskursis esitatakse Vladimir Solovjovi jutustus Antikristusest (Kristusevastalisest) ning Oswald Spengleri käsitlus religioonist ja Venemaast.