Aado+Lintrop

Loomisaja lood

Lae raamat

Keel: Eesti
Hind: tasuta

Teave:
Raamatu formaat:epub.pdf.mobi.fb2.
ibooks.txt.lit.doc.djvu
Väljaanded: 9/2016
Suurus: 3.0 MB
Leheküljed: 202
ISBN: 4839410093862
Loe veebis:1006
Laadige alla raamat:444

>Valisin käesolevasse raamatusse neliteist Põhja-Euraasia rahvaste pärimuse eri aspekte käsitlevat kirjutist. Ühel või teisel moel on need mulle olulised otsekui märgid läbitud teel, mida olen käinud juba kolmkummend seitse aastat. Lisaks sisaldab raamat viisteist tõlget nganassaani, mansi, handi ja udmurdi keeltest. Kõiki neid tekste olen oma teaduslikes töödes analüüsinud.
Miks selline pealkiri – “loomisaja lood” Mansi ja handi muistendites esineb tihti vormel kui inimese igavene ajastu, inimese pikk ajastu kätte jõuab.
See annab mõista, et jutu tegevus toimub enne nimetatud aega. Aga mis ajastu on neis lugudes siis sündmuste toimumise ajal? Ajastu, mil tegutsevad üsna inimeste moodi kangelased, kes jutu lõppedes tõmbuvad tagasi ning jagavad endi vahel jumalate rollid? Ajastu, mil maailm seatakse valmis inimese tulekuks?
Eks ole see ju loomise ajastu, vähemalt inimese mätta otsast vaadates.
Aado Lintrop